"Livet är härligt att leva, bara man har tillräckligt svag
karaktär att njuta av det." - Sokrates

söndag 18 november 2012

Jag blir så förbannad!Tänker mycket på vad som händer med SAS idag. Flög med dem i förmiddags mellan Ålborg och Köpenhamn. Fy faan för att vara i deras situation! Inte veta om man har ett jobb att gå till i morgon...
Och det är faktiskt inte bara SAS som är i gungning - det är hela branschen. Även vi som jobbar för andra bolag kommer känna av detta som händer, och det rejält....

Folk skriker om att vi är överbetalda.
Är vi?
Man anpassar hela sin tillvaro efter jobbet, om man är flygande. Sådana saker som helger, högtider, födelsedagar kommer alltid i 2:a hand. Du kan inte planlägga något, förrän du får ditt schema i handen och vet om du är i tjänst eller ej. Och inte ens då kan du planera dina dagar, eftersom man ofta sitter standby - helt klar att på en timme dra i väg till Gudvetvar, för att komma hem gudvetnär.

Folk skriker om att vi bor på lyxhotell.
När man reser till moderna städer/länder, är det ofta väldigt hög standard på hotellen, rent generellt. Och varför skulle man bo dåligt?? Det är ju en grej man har förhandlat sig till genom åren, och betalt genom att inte få procent i lönehöjning!
Så funkar det nämligen när man förhandlar tarrifflöner; Man ger och tar, arbetsgivare och arbetstagare i mellan. Allt har ett värde; Den anställde får kanske 2 timmar längre standbyer (arbetstid som ingår i grundlönen och du kan ha massor av dem utan en extra krona!) mot att man är garanterad att vara hemma senast kl 18 fredagen innan din semester börjar. OBS, detta var ett exempel!

Vi som flyger får också ofta höra att, skyll er själv! Ni har själv valt! Ja, det har vi! Men var då inte så jävla förtrödna (avundsjuka på skånska) när vi ligger på härliga stränder mitt i vintern, eller reser runt på fantastiska ställen på jorden! För NI har själv valt!
Vi valde detta livet, och de flesta av oss älskar det. Ni som inte valde flygbranschen har säkert ett liv ni vill ha, och älskar.
Men inte fan ska vi straffas för att nån galning från Ryan piss-Air kränger biljetter för en spottstyver och inte tycker att folk ska ha säkerhetsbälten på flyg, för alla dör ju ändå i en krasch... Eller det norska lågprisbolaget med sina tvivelaktiga skatte-hittepå och oanständiga anställningsformer... Det urholkar hela branschen - och kommer, gud förbjude, ta en ände med förskräckelse...

Vill ni verkligen flyga med ett bolag som tillåter att man jobbar 60 timmar?? Hur fit for flight tror ni att man är där, omkring timme 55, 56...
Tänk efter; Har du flygit långt någon gång? Över atlanten, eller kanske till Thailand? Hur mår du efter en sån tur? Helt färdig, eller hur? Och det är max 11 timmar. Lägg 5 sådana turer på rad. Tror ni man har kvar alla sinnena på helspänn då...? Öh...
Det mest fantastiska är, när vi har flygit direkt till Thailand, landar där efter nästan 11 timmar i luften, totalt ca 13 timmar på jobbet, och folk frågar; Ska ni hem igen nu?
Jodå! Vi ska bara ha lite nya Duracellbatterier i ryggen, så kör vi!!

Men folk ser detta som ett ypperligt tillfälle att rapa "Jantelag" så man kan känna lukten av vad de åt förra månaden! INGEN ska ha det bättre än de själva, nej gud förbjude!
Nej, låt oss i stället att utarma hela yrkesgrupper och göra det sämre för ALLA! Hurra vad många som skulle kunna återuppväcka den sedan länge bortglömda staken i sig, om de i morgon kunde få håna SAS och säga "JA, de har sig själv att skylla, jävla överbetalda busschaufförer och servitriser i luften!" Jo, det finns massor av människor som resonerar så. Har själv fått det slängt i huvudet ett otal gånger. Du kan bara gå in och läsa kommentarerna på Dagens Industri´s SAS-artiklar så ser du...

Jag säger bara, att ingen, INGEN, vill göra detta arbetet för 20 000 spänn i månaden, 60 timmars arbetsvecka, 2 veckors sommarsemester, och samtidigt representera en yrkesgrupp som gått från att vara väl ansedd, men efter hand urholkats till busschaufförer/servitriser i luften. För varför skulle någon annan vilja göra det, när du med största sannolikhet aldrig skulle vilja...?

Nå, det här blev långt, men det är ju skit samma.
Min blogg - min mening!

Tataa som faan på den!!
XXX

6 kommentarer:

Småländskan sa...

*Står upp och applåderar!!*
Riktigt bra och vettigt inlägg.
Önskar dig och alla dina kollegor lycka till!

Fru Venus sa...

Det var ord och inga visor, och med musik till - BRA! Det är oftast folk som inte vet som har en massa (anonyma) åsikter. Hoppas det går bra för dig/er, och för SAS.

Anna sa...

Bra skrivet!!!
Hoppas verkligen SAS inte går under nu!!!

Kan inte vara kul och få olika scheman varje gång, planera va är de liksom?

Hoppas allt går bra nu!
Kram

Malla sa...

mkt bra skrivet! jag håller tumamrna att det går bra och det dom skriver om löner på 80 kr/h är fan inte av denna värld...

Anonym sa...

Mycket bra skrivet!

Tjillevipp morsan sa...

Jävlars vad bra!

Läste en sån bra blänkare om det här i DN här om dagen- om hur galet det är att fackförbunden ens överväger förhandling med att det ska gälla sänkta löner. Företaget är illa skött och det ska ju förbaske mig inte de anställda få betala för.

Sänkta löner ger en snabb effekt i resultatet men det är kortsiktigt- fast det verkar alla glömma bort i kniviga lägen..

Kram!