"Livet är härligt att leva, bara man har tillräckligt svag
karaktär att njuta av det." - Sokrates

söndag 3 juli 2011

Jag vill vara med i diskussionen...

Läser detta inlägget och det stockar sig i halsen av ord som jag vill få över mina läppar!

Vad är det med flygbranchen som gör att det är egalt att spy ut sin okunniga åsikt?
Jo, jag är tvungen att ställa den frågan. För jag fattar inte.

För inte kan det väl vara så att det är människor man inte gillar...? Att man sen råkar sitta i ett flygplan gör inte saken bättre, det kan jag skriva under på. Men när man irriterar sig i den milda grad på andra människor, så är det ju inte flygningen i sig som är problemet.

Om du inte köper en flygbiljett för 40 000 på Luflthansas Airbus 380 Business upperclass för 40 000 SEK, så kan du inte förvänta dig mer än en flygstol i ett stålrör (som är utrustat med tryckkabin) som tar dig från A till B på säkrast och snabbast möjliga vis.
Om du har lust kan du välja både mat och dryck - eller låta bli.

I´m so sorry, men åren då det var lite posh att säga att man flygit, är oåterkalligen förbi.
De flesta människor idag har flygit. Det är inte exotiskt längre. Folk har vant sig, reser mer, och har börjat ställa andra krav. Men helst ska det vara billigt...

Om du köper en flygbiljett idag, betalar du inte en bråkdel per km än vad du gjort om du rest med bil. Ändå förväntar man sig något stort och exklusivt. För att den gamla bilden av exkusivitet hänger kvar... Men kära vän, då måste man ju pröjsa för den! Upp med dig i de dyra reguljärklasserna, så rockar vi loss med skumpa, kaviar och pilgrimsmusslor a la minute så länge du bara orkar! Men pengarna först, tack...

Sen är det ju också en känsla av överhet att kunna racka ner på andra som kanske inte är lika vana resenärer som en själv... Att virra på huvudet åt någon som gör konstiga saker - av okunskap. Eller - värst av allt! Guuud vad folk är pinsamma som klappar vid landning!
Well... Tommy och Lotta har kanske slitit i tre år för att kunna ta ungarna med på en veckas allinclusive till Turkiet. De har sparat och gnetat för att få ihop pengarna, och äntligen har dagen de längtat efter i så lång tid kommit! Det är glädjen! De är så jävla lyckliga att äntligen få komma till platsen de önskat och drömt om. Pratat om över otaliga middagar, planerat, packat, fixat, berättat för vänner och bekanta. De är inte blasé. Som så många andra (inklusive mig själv i vissa fall tyvärr) är. Det är verkligen here and now för dem.
Skönt för dem! Låt dem klappa och glädja sig! Man borde fan applådera åt dem! De förtjänar det mer än de flesta...

Och angående kommentaren om varför man inte får gå under vingen "Knäcks den då eller?" Höhöhö...
Nä - klok-Åke där. Men om piloterna startar upp en motor och folk står bakom den (Motorn hänger ju på vingen) så sugs de in i motorn av trycket. Minde kul... Och de ser dig ju inte. Har du någon gång sett en backspegel på ett flygplan...?

Och det med varför de måste säga att de tänt skylten med säkerhetsbältet.. Well... Om vi inte påpekar detta, så måste vi upprepa det ca 150 gånger när vi går igenom kabinen för att checka att alla är fastspända. Stör det dig verkligen så mycket..? Vi brukar använda en väldigt trevlig ton när vi annonserar det...

Så. Nu fick jag det sagt.
Mitt revir. Jag försvarar.
Bom. Färdig.

Tataa!
XXX

6 kommentarer:

Helena sa...

Så många kloka ord och så bra skrivet.
Verkligen mitt i prick!!!

Helena m. 4 sa...

Usch - nu känner jag mig skyldig till att ha pekat ut något som gjort dig ledsen, men Mona är väldigt trevlig i "riktiga livet" och drar nog på i en (ibland) ganska raljerande ton för att spetsa och skruva inläggen lite, samtidigt som hon har förmånen resa mycket och i en släng av "fastblindhet" kanske blivit lite blasé...(?)
Själv har jag inte rest utomlands sedan 2002 (bröllopsresan till Malaysia) och klassas nog som "Tommy & Lotta" eftersom vi med 4 barn inte har råd att resa någonstans med flyg och en eller två veckor med all inclusive är bara att drömma om minst ett par år till...
Men vad jag ville ha sagt är att jag inte hade en tanke på att texten var ett slag i magen på din yrkesstolthet, vardag och ditt jobb (som jag f.ö. inte tvivlar ren sekund på att du utför fantastiskt!)
Du verkar så positiv och trevlig och jag kan bara hoppas att jag får åka med dig nån'gång, eller iallafall någon som dig ;-)
Hoppas även att jag kan peka på roligare läsning för dig nästa gång...
kram

Madeleine sa...

Tack Helena!

Helana med 4. Det hajjar jag ju - att du inte tänkte så, att jag skulle ta illa vid mig. Det gjorde jag heller inte. Men jag gillar absolut diskussionen! Och Mona är inte ensam. Mona är snarare som en väldigt stor skara människor. Du ser också hur många igenkännande kommentarer hon får på de inläggen. Hon säger det många tänker.. MEN, jag önskar bara att man kanske kunde tänka liite längre... Och kanske försöka njuta lite av läget om man nu ändå inte kan göra något åt det kassa benutrymmet och den fisande stolsgrannen. Flygresan SKA ju genomlidas, oavsett, och det blir ju varken lättare eller roligare om man har gnäll-brillorna på.
Och jäklar vad kul det hade varit om du hade åkt med mig - då hade jag skämt bort dig ordentligt!!!
Kram :D

Helena m. 4 sa...

...men då så, då ska jag banne mig jaga rätt på en av dina flighter...
;-)

Lippe sa...

Jag har rest ganska mycket och även om jag känner igen fenomenen är det inget jag retar mej på! Har en känsla av att om jag är trevlig först så ger det återklang :) funkar även på flygvärdinnor!! Men vad jag faktiskt funderat på är varför det fis så mycket på flyget? Nervösa magar? Eller är det bara det att det är ett begränsat utrymme så att det märks mera?
Jag tycker egentligen onte om att flyga, tycker det är lite läskigt men man är ju på väg någonstans! På väg att uppleva...

Madeleine sa...

Hahaha! Lippe, du är så rolig! Nervösa magar, ja säg det! Tror trycket påverkar i negativ riktning, för att uttrycka det milt...
För övrigt så instämmer jag till fullo...
:D