Nu är jag de facto ingen smörmänniska egentligen. Jag hatar tjockt smör på mackan osv. Så just det att jag blev så förtjust, måste ju innebära att det franska smöret var något speciellt, eller hur?!
Så.
Jag Googlade.
Och ramlade över hur man gör eget smör.
Sagt och gjort.
2 x 3 dl ekologisk vispgrädde inhandlades.
Hälldes i en stor skål, och vispades sedan.
Känndes nästan lite syndig att förstöra den vita fina fluffiga grädden, och fortsätta vispa... Men en stund senare förvanlades grädden till små gula smörklumpar, och kärnmjölken sipprade fram.
Jag samlade smöret i en klump, hälde ut kärnmjölken
Knådade smöret i kallt vatten, bytte vatten några gånger, och till sist förblev vattnet klart och rent.
Då var smöret klart!
Nämnas skall att jag tillsatte två små nypor med flingsalt. Jag är känslig för salt, och ville ta det lite lugnt. Det kan ju alltid tillsättas efteråt.
Och jag lovar att detta smöret är det mest delikata jag någonsin ätit! Lent och ytterst välsmakande!
Man kan tillsätta vad som helst i princip... Ett par msk cremefraiche om man vill ha ett lite syrligare smör, en matsked god olivolja eller två, vitlök, örter, ja allt!
Det här kommer definitivt ersätta Bregott på min smörgås i framtiden!
Fan, det känns som jag uppfunnit hjulet... :D
Förresten.
På 6 dl grädde får man 265 g smör.
Tataa!
XXX
4 kommentarer:
Vad gott det låter! Och mysigt.
Det blir spännande att få höra om hållbarheten.
Åh va gott de där lät! Om jag någongång äter macka, så blir det helst med bara smör. Inget pålägg... Ett vitt fluffigt bröd med bara smör, mums! Och då kan jag tänka mej att ditt smör är ännu godare på!!!!
Kram K
Du är inte dum du - bra kvinna reder sig själv :)
Och näe - varför skulle jag ta illa upp? :)Tvärtom fick du ännu fler +poäng. Jag gillar folk som är raka och ärliga :)
KRAM!/ Fru Kålrot
där har du ett extra jobb ju.....
Skicka en kommentar